Prime Food

Historia

drukuj

Prime Food” jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Przechlewie, obecnie województwo pomorskie. Firma powstała w 1999 roku i zaczęła specjalizować się w uboju trzody chlewnej oraz produkcji wyrobów mięsnych.

Od początków założenia firma opierała swoją produkcję na zapewnieniu bezkompromisowej jakości. Dzięki zapewnieniu najwyższej jakości surowców oraz wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technologicznych udało jej się uzyskać wiodącą pozycję w branży. Innowacyjność i jakość produktów zawsze były siłą napędową sukcesów firmy.

Prime Food jako pierwszy w Polsce wprowadził komputerowy system szacujący zawartość mięsa w tuszy bez ingerencji człowieka „AutoFOM”. W roku 2000 uzyskaliśmy pozwolenia eksportowe do Unii Europejskiej. Przełom roku 2000 i 2001 to okres wprowadzenia, jako pierwsi w Polsce, najnowocześniejszego systemu pakowania mięsa w technologii MAP. Kolejnym osiągnięciem było uzyskanie w kwietniu 2001 pozwoleń eksportowych do USA. W następnym roku otrzymaliśmy pierwszą certyfikację systemu HACCP przez EFSIS na zgodność ze standardem MC Donald’s, a w lipcu 2004 roku otrzymaliśmy pierwszą certyfikację systemu HACCP przez EFSIS na zgodność ze standardem BRC i uzyskaliśmy pozwolenia exportowe do Korei.

Byliśmy pierwszą firmą w Polsce, która w roku 2004 zastosowała system pakowania metodą próżniową DARFRESH. W tym samym roku powołaliśmy spółkę zależną ZM Nove specjalizującej się w produkcji wędlin. Kolejne pozwolenia exportowe, tym razem do Japonii uzyskaliśmy na początku 2006 roku. W roku 2007 nastąpiło rozwiązanie kapitałowe dwóch firm Prime Food i ZM Nove. Nastąpił powrót Prime Food do produkcji wedlin w zakładzie w Przechlewie, w ten sposób powróciliśmy do konceptu pełnego nadzoru we wszystkich etapach produkcji.

Filozofią naszą jest integracja pionowa produkcji opierająca się na pełnej kontroli procesu produkcyjnego od samego początku…, czyli od pola. Zwieńczeniem produkcji mięsa jest starannie przeprowadzona obróbka.