Prime Food

Przepisy

  • Duo paprykowych sosów z polędwicą sopocką Duo paprykowych sosów z polędwicą sopocką

    drukujrozwiń opiszwiń
    title
    • 600 g polędwicy sopockiej
    • 2 kawałki czerwonej papryki
    • 2 kawałki żółtej papryki
    • 200 ml śmietany 36%
    • odrobina oleju
    • sól i pieprz

    Żółtą i czerwoną paprykę posmarować niewielką ilością oleju i piec w piekarniku, w temp. 160-170°C, do momentu, gdy będzie miękka (około godzinę). Przetrzeć osobno przez sitko do konsystencji puree. Każdy kolor włożyć do osobnego garnka i wymieszać ze śmietaną. Delikatnie doprawić i zagotować. Sosy na talerzu zaaranżować tak, by każda z połówek miała inny kolor. Pokroić polędwicę sopocką w plastry, ułożyć na kolorowych sosach.

  • Golonka z owczym serem Golonka z owczym serem

    drukujrozwiń opiszwiń
    title
    • 2 średniej wielkości ugotowane golonki

    masa serowa:

    • 50 g owczego sera
    • 10 g posiekanych ogórków kiszonych
    • 200 g pokrojonego pora
    • 20 g posiekanej cebuli
    • odrobina czosnku
    • 10 g posiekanych kaparów
    • niewielka ilość puree z anchovies
    • 50 g masła
    • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
    • szczypta słodkiej papryki

    sos:

    • 50 g masła
    • 200 ml czerwonego wina
    • 1 łyżeczka musztardy
    • sól i pieprz

    Podgrzać golonkę w gorącym bulionie, a następnie pokroić w cieniutkie plasterki. Pokroić pora w kawałki o grubości centymetra, a następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Zredukować czerwone wino do stanu, w którym będzie lekko gęste, dodać masło i musztardę. Aby przygotować masę serową, należy delikatnie ubić masło, a następnie dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Masę uformować na talerzu, obok ułożyć plasterki golonki. Podawać z sosem z czerwonego wina.

  • Pieczona pierś kaczki z kaszanką i polędwicą wieprzową Pieczona pierś kaczki z kaszanką i polędwicą ...

    drukujrozwiń opiszwiń
    title
    • 4 małe piersi z kaczki
    • 200 g polędwicy wieprzowej
    • 240 g kaszanki cienkiej
    • 400 g pokrojonej w plastry dyni
    • 4 duże ziemniaki
    • 2 łyżeczki musztardy
    • 100 ml czerwonego wina
    • 100 ml śmietany odrobina masła, sól i pieprz

    Pokrojoną w plastry dynię podsmażyć z obu stron. Piec  w piekarniku, w temp. 160°C około 8 minut. Ziemniaki pokroić w plastry, smażyć na maśle, aż staną się chrupiące. Odciąć nadmiar tłuszczu od piersi kaczki. Podsmażyć piersi na patelni, bez tłuszczu. Następnie włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika, na 12 min. Polędwicę wieprzową również obsmażyć i piec  w piekarniku. Kaszankę pokroić w grube plasterki i też włożyć do piekarnika. W garnku zredukować czerwone wino. Dodać musztardę  i śmietanę. Na dużym talerzu rozłożyć pokrojoną w plastry pierś kaczki, polędwicę wieprzową i plasterki kaszanki. Upieczoną dynię i smażone ziemniaki ułożyć obok. Podawać z sosem z czerwonego wina.

  • Pieczona wieprzowina z sosem owocowym Pieczona wieprzowina z sosem owocowym

    drukujrozwiń opiszwiń
    title
    • 1 kg karkówki
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 200 g zielonych winogron
    • 2 jabłka
    • 40 g orzechów włoskich
    • 150 ml śmietany 36%
    • 20 g posiekanej szałwi
    • 20 g cukru
    • 200 ml wody
    • sól i pieprz
    • 400 g gotowanych ziemniaków

    Natrzeć mięso połową posiekanej szałwi, solą i pieprzem. Obsmażyć krótko i piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180"C. Od czasu do czasu podlewać wodą, żeby było chrupiące. Pokroić seler w małe kawałki, jabłka w grube plastry (nie obierać ze skórki), winogrona na połówki (wyjąć pestki). Zagotować wodę z cukrem. Dodać świeżo zmielony pieprz, resztę szałwi, a następnie owoce i seler. Wymieszać dokładnie. Gdy owoce się ugotują, należy je wyjąć i zredukować sos. Dodać śmietanę i po chwili włożyć z powrotem owoce. Wieprzowinę podawać pokrojoną w plastry, z gotowanymi ziemniakami i sosem owocowym. Udekorować posiekanymi orzechami.

  • Polędwiczka wieprzowa Polędwiczka wieprzowa

    drukujrozwiń opiszwiń
    title
    • 1 polędwiczka wieprzowa 
    • 1 łyżka oleju do smażenia
    • 1 cebula
    • 1 pomidor
    • 1 ogórek świeży
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • ziele angielskie
    • kminek
    • cynamon
    • sól
    • pieprz kajeński
    • ocet winny
    • bulion z kostki
    • 30 g pęczaku

    Polędwiczkę pokroić w cienkie plastry i usmażyć na łyżce oleju. Pęczak ugotować w niewielkiej ilości bulionu, odcedzić, dodać szczyptę ziela angielskiego, kminku, cynamonu, soli, pieprzu, pół posiekanej drobno cebuli i łyżkę natki. Dokładnie wymieszać i zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 5-8 minut. Pomidora i ogórka pokroić w plastry, dodać drugą połowę posiekanej cebuli i skropić octem winnym. Kawałki mięsa podawać z kaszą i surówką z pomidora i ogórka.